Istoric Retezat

Istoric Rausor

Cazare Rausor

Evenimente

Pagina Principala

Reguli

Schi in Rausor

Harti si trasee in Retezat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SALVAMONT

"Masivul pitoresc si impozant al Retezatului, cu o mare varietate litologica, piscuri ce trec peste 2500 m (Peleaga, Papusa) sau se apropie de aceste înaltimi (Retezatul - 2487 m, Vârfu Mare - 2456 m, Custura - 2463 m, etc.), cu minunatele lacuri glaciare (Bucura, Taul Negru, Zanoaga, Galesu, Gemenele, etc.) în care se oglindesc crestele dantelate ale custurilor si imagini tesute de norii efemeri, cu flora si vegetatia variate si deosebit de interesante, cu vulturi ce înscriu cercuri maiestoase pe albastrul cerului Patriei noastre, reprezinta o regiune deosebit de atractiva, atât pentru naturalisti, geologi sau geografi, cât si pentru turisti. Este firesc ca acesti munti impresionanti prin masivitatea lor au atras atentia primilor exploratori ai comorilor din patria noastra" (CSUROS ST.,1971, Excursii în Muntii Retezatului. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, p.3).

 

Reguli de comportare in zona montana

* Alegeti traseul pe masura pregatirii fizice, psihice si tehnice a celui mai slab din echipa.
* Echipati-va si dotati-va corespunzator. Alegeti echipamentul, materialele si alimentele necesare, prevazand si situatii deosebite.
* Anuntati la cabane plecarea in traseu si informati-va asupra traseului pe care il aveti de parcurs.
* Porniti devreme la drum.
* Dozati-va fortele si respectati regulile de alimentatie la efort.
* Nu parasiti potecile marcate.
* Fiti pregatiti sa interveniti si sa oferiti primul ajutor turistilor aflati in nevoie.
* Respectati si protejati muntele. Nu lasati urme pe unde treceti!
* Camparea se realizeaza in locurile special amenajate in acest scop.
* Gunoiul menajer propriu trebuie OBLIGATORIU transportat in afara zonei montane si depus la pubele. Incalcarea acestor reguli constituie contraventie si se sanctioneaza conform prevederilor OG nr. 2/2001.
Sistemul de alarmare "ACCIDENT MONTAN"

0-SALVAMONT
adica
0-725826668

Astfel, prin apasarea tastei corespunzatoare literei din expresia 0-SALVAMONT rezulta numarul de mai sus, unde un operator de la Dispeceratul National Salvamont va prelua apelul si-l va dirija formatiei Salvamont in a carei raza de responsabilitate va aflati. La anuntarea accidentului se precizeaza obligatoriu datele de identificare a victimei, locul accidentului, diagnosticul prezumtiv, conditiile meteo, ora producerii accidentului si modalitatea de adapostire a accidentatului, precum si identitatea celui care anunta accidentul, adresa, nr. de telefon. Dupa aceasta se asteapta, in zona cu semnal, apelul de verificare a veridicitatii anuntului.

Semnale pe munte

* Sase semnale acustice pe minut, la zece secunde fiecare, apoi pauza un minut.
* Semnalul de raspuns consta din trei semnale pe minut, apoi pauza un minut.