Istoric Retezat

Pagina Principala

Cazare Rausor

Evenimente

Salvamont

Reguli

Schi in Rausor

Harti si trasee in Retezat

Istoric Rausor

Dragii mei,

Complexul Alpin Rausor tinde sa devina principala poarta de acces in Retezat, de asemenea capacitatile de cazare se dezvolta intr-un ritm accelerat.Rausor e localizat la altitudinea de 1250m pe versantii nordici ai masivului Retezat. Valea Rausor este asezata aproximativ in centrul masivului la poalele Vf Lolaia Nord si Vf Ciurila. Padurea de molid confera statiunii un aer puternic ozonat .Datorita pozitiei deosebite Rausor devine pe zi ce trece o serioasa optiune de petrecere a timpului liber,concediilor si explorare a masivului Retezat pentru turistii romani si straini.

Cum ajungem?

Reper este DN dintre Hateg si Caransebes.

Daca venim dinspre Hateg la 10 km se face un DJ la stanga (la cateva sute de metri dupa localitatea Carnic) , acolo veti gasi indicatoare cu complex alpin Rausor. Aveti de condus aproximativ 20 de km pana in Rausor.

Daca venim dinspre Caransebes la aproximativ 4 km dupa Sarmisegetuza se face un DJ la dreapta (la cateva sute de metri inainte de localitatea Carnic) , acolo veti gasi indicatoare cu complex alpin Rausor. Aveti de condus aproximativ 20 de km pana in Rausor.

Scurt Istoric

Complexul Alpin Rausor ia nastere datorita combinatului Siderurgic Hunedeoara ,care construieste aici primele unitati de cazare, de asemenea si partia de schi pe la inceputul anilor 1970.

In perioada imediata de dupa revolutie statiunea se degardeaza pana in momentul in care apar primii proprietari de cabane (1993).Pana prin 2000 singura unitate de cazare era vechiul motel al combinatului Siderurgic (acesta urmand sa arda in toamna acestui an ). In urma deciziei Primariei comunei Rau de Mori , autoritatea administrativ-teritoriala a zonei Rausor, de a concesiona parcele de teren pentru constructia de case de vacanta a dus la construirea ,pana in prezent ,a aproximativ 50 de cabane noi si moderne .

In anul 2002 partia de schi a fost preluata de un intreprinzator privat actualmente este dotata cu teleschi,nocturna si instalatie de zapada artificiala(mai multe detalii la sectiunea schi in rausor)

In anul 2007 ia fiinta Asociatia de proprietari Rausor care are ca principal rol de a administra nevoile comune proprietarilor de cabane si vile din statiune. Asocitiatia impreuna cu primaria au in lucru o serie de proiecte care urmeaza a fi implementate pentru a ridica si mentine Rausorul la standardele cele mai moderne .

In anul 2008 se finalizeaza asfaltarea DJ de la Rau de Mori pana la Rausor ,actualmente cele 2 benzi ofera conditii excelente pentru accesul auto.In 2009 se doreste finalizarea acestui drum pana la partia de schi si finalizarea unei parcari de cateva sute de locuri .